Jdi na obsah Jdi na menu
 


Park kolem kostela

Od loňského roku se intenzivněji staráme o park kolem kostela, který je bývalým hřbitovem – tedy místem pietním, kde se nachází pozůstatky zemřelých, měl by takto tedy zůstat upraveným, klidným, tichým místem. Po doporučení několika zahradníků z různých zahradnictví, je třeba rostlinám dodat hlavně živiny v podobě hnojení, případně dodat rašelinu k rhododendronům. Od loňského roku tu vysazujeme postupně různé rostliny a přebytky ze zahrádek, hlavně podél plotu, kvůli snazší údržbě samotných rostlin a také travnaté části.

Tyto rostliny musí narůst a zesílit, aby pak byly nejen ozdobou parku a místa samotného, ale případně také k výzdobě kostela. Koncem dubna – během pondělí a úterý se nás několik sešlo na brigádě, kdy jsme připravili místa pro zasazení několika rostlin, o týden později se ještě někteří dostavili znovu, abychom mohli pokračovat. Podél plotu, kde jsou zasazené mochny a vajgélie, byly tyto okrasné keře sestříhány v březnu nůžkami na keře, stejně tak tavolník u pomníku padlým a za křížem, kde je zasazený do půlkruhu. Manželé Nešporovi z Vilémovic nám přivezli a darovali několik sazenic buxusů, thújí a jiřin – děkujeme! V současné době jsme začali s mulčováním již zasazených rostlin, aby nezarůstaly travou, zamulčované části ohraničujeme bílými kameny, které se do tohoto prostoru, k historické budově hodí nejlépe. Kameny utvoří okraj, aby se mulč dále nerozsýpal do trávníku a aby se odlišila zasazená a travnatá plocha kvůli sekání a údržbě. Již loni jsme začali dodávat živiny okrasným keřům a rostlinám, ošetřili jsme trávník, zejména místa, která předloni vyschla po vysekání v suchém létě, dodali jsme rašelinu, zeminu z lesa k rhododendronům.

Park budeme postupně vysekávat, zejména v přední části, kolem vchodu do parku a kostela, ostatní části pak postupně. V současné době ještě nejsou všechna osazená místa a rostliny odlišeny a označeny tak, aby nedošlo k jejich nechtěnému useknutí, proto se bude park vysekávat postupně – pracujeme každý dle možností, ve svém volném čase.

V případě, že byste měli zájem se nějak, v rámci svých možností, podílet na úpravě parku u kostela – dejte vědět.

Věříme, že prostor bývalého hřbitova kolem kostela se potupně zkrášlí a bude dělat ozdobu nejen kostelu, ale i středu obce a tomuto místu, jako tomu bylo v minulosti, kdy se o květiny v parku staral pan Šeda.

Poděkovat za dosavadní pomoc a ochotu - čas a práci, dopravu, dary, nebo finanční prostředky na nákup hnojiv, rašeliny, květin a ozdobných keřů, mulčovací, netkané textilie, kůry-štěpky, za odbornou poradu ohledně sázení, za zapůjčení zahradního nářadí k sestříhání keřů, za vysekání části parku, je třeba: kostelníkům – panu Josefu Holubovi a panu Miroslavu Petrusovi, paní Martě Stehlíkové, paní Ludmile Dvořákové, paní Marii Milichovské, paní Boženě Linhartové, panu Pavlu Holubovi, Ing. Evě Holubové, Martě Holubové, Ing. Tomášovi Dvořákovi, Ing. Evě Tvrdíkové, manželům Nešporovým, paní Michaele Pelcové, Bc. Anně Holubové.

květen, 2017

 

Příspěvky

Fotky

11. 7. 2017