Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koncert 2.6. 2012- dílo W.A. Mozarta

10. 7. 2012

 Dne 2.6. 2012 se v kostele Zvěstování Páně v Bohdanči uskutečnil konert vážné hudby ve spolupráci farnosti Bohdaneč a obec Bohdaneč. Collegium chrámových hudebníků s dirigentem Františkem Šterbákem. V sólových partech vystupavali- soprán Jana Nováková, alt- Michaela Štefáčková, tenor- Petr Nekoranec, bas- Ondřej Štefáček.Hudebníci si pro nás připravili dvě známá duchovní díla od neméňe známého světového skladatele Wolfganga Amadea Mozarta Exultate, jubilate a Korunovační mši C-dur.

Exultate, jubilate je známou duchovní skladbou pro soprán, takzvané moteto. Mozart jej skládal ve své nejšťastnější době. Bylo napsáno při jeho návštěvě Milána v roce 1773. Skádá se ze tří částí: Allegro-recitativ, andante a allegro s finální částí Aleluja, která je nejkrásnější z celé práce, dokonalí duchovnost a radostnost ukončuje mistrně toto dílo.

Korunovační mše byla složena v Salzburgu po návratu Mozarta z Paříže a Manheimu v roce 1779, nesložil ji pro Salzburg, ale pro korunovaci císaře Leopolda II. v Praze 1790 a pro korunovaci císařovny v roce 1792. Přezdívku korunovační dostala až v 19.století ve Vídni. Skádá se ze šesti částí- Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus, Agnus Dei.

Skladba je psána pro soprán, alt, tenor, bas a sbor. Také je významná intrumentální část, kde vystupují housle, hoboje, lesní rohy, trubky, tympány, pozouny. Skladba začíná důrazně, dálé zvolňuje až končí překrásným Agnus Dei.

Koncert měl veliký úspěch. Už se těšíme na další již tradiční vánoční koncert.

Nyní pár nahrávek z koncertu pro připomenutí

Nahrávka celého koncertu od pěveckého sboru Radhost

Nahrávka od pana Velety, Exultate, jubilate (K165), Korunovační mše C-dur (KV317) část Kyrie a Gloria

Nahrávka od pana Velety, Korunovační mše C-dur (KV317) část Credo, Sanctus, Benedictus

Nahrávka od pana Velety, Korunovační mše C-dur (KV317) potlesk

Nahrávka od Jany Laudátové, Korunovační mše C-dur  (KV317) část Kyrie