Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oslavy 65.výročí osvobození od fašismu

 

Oslavy 65.výročí osvobození od fašismu
Dne 8.května 2010 proběhly v osadě Dvorecko, která je součástí obce Bohdaneč oslavy 65. výročí osvobození Československa od fašismu. Toto výročí bylo připomenuto položením věnců u památníku partyzánské skupiny ZAREVO – oddílu zvláštního určení, který v této oblasti operoval a následným branným závodem mládeže.
dvorecky.jpgPietního aktu se zúčastnili zástupci Klubu českého pohraničí, obce Bohdaneč a další. Po proslovech zástupce Klubu českého pohraničí a starosty obce Bohdaneč Ing. Jaromíra Juny, kteří připomněli občanům události vztahující se k uvedené partyzánské skupině a osadě Dvorecko, proběhl branný závod mládeže, kde si mohly naše děti vyzkoušet nejen, jak jsou fyzicky zdatné, ale i střelbu ze vzduchovky, hod granátem na cíl a znalosti topografie.
K vydařenému odpoledni přispělo dobré počasí, které akci provázelo až do večerních hodin. Pietnímu aktu bylo přítomno cca 60 lidí, z nichž převážná většina nebyla z bohdanečska. Branného závodu se zúčastnilo 36 dětí, a to převážně z Červených Janovic a Opatovic. Zájem bohdanečské mládeže a dospělých o tuto akci byl minimální. Přesto věříme, že v příštím roce, kdy bychom tuto oslavu zopakovali, bude zájem občanů a mládeže bohdanečska vyšší.