Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

 ČESKÁ MŠE VÁNOČNÍ – OHLÉDNUTÍ ZA VÁNOCEMI   
 
V neděli 26. prosince, o svátku svatého Štěpána, proběhl v kostele Zvěstování Páně v Bohdanči již tradiční vánoční koncert – slavná Česká Mše vánoční – Jakuba Jana Ryby, Hej mistře, v podání pěveckého sboru Želivského kláštera, pod vedením Petra Žáka a Collegia chrámových muzikantů s dirigentem Františkem Šterbákem. Sóla přednesli: soprán Jana Nováková, tenor Michal Klamo a bas Petr Žák. Koncert se stal opět nevšedním kulturním a duchovním zážitkem pro nás všechny. Vesměs mladí, nadaní umělci vystoupili s nadšením, chutí, radostí a profesionálním přístupem pod vedením jak sbormistra Petra Žáka, který vystudoval hru na varhany a sbormistrovství v Praze, tak pod taktovkou Františka Štěrbáka, který působí nejen zde na Vysočině, ale také v Praze. Mezi sólisty vystoupila sopranistka Jana Nováková, profesorka zpěvu a také tenor Michal Klamo, sólista Státní opery v Praze. Všichni účinkující působili jako jeden celek a předvedli perfektní umělecký výkon, jaký je zde málokdy k vidění a slyšení.
Odměnou všem byl dlouhý potlesk – standing ovations, nadšené výkřiky bravo a květiny. V našich podmínkách se tento koncert a tato kulturní akce zařadila mezi výjimečné, mimořádné a nadstandartní.
Koncertu se, kromě jiných diváků, zúčastnili také starosta obce Bohdaneč
Ing Jaromír Juna s manželkou a Ing Jan Mičánek sen. s manželkou, jehož firma Less a.s. akci částečně finančně podpořila.
Věříme, že se o příštích Vánocích opět setkáme s touto klasickou skladbou Jakuba Jana Ryby, která patří k těmto svátkům stejně, jako například obrázky Josefa Lady.
Pro zajímavost uveďme, že tato skladba, byť se zpívá v češtině, je oblíbená také v zahraničí pro svoji velkou melodičnost a radostnost, která podtrhuje narození Spasitele.
 
Pro velký úspěch tohoto vánočního vystoupení vznikl návrh uspořádat zde v Bohdanči ještě jeden, případně dva podobné, stejně kvalitní koncerty za rok a to ve spolupráci s Obecním úřadem v Bohdanči, případně s firmou Less, a.s. Akce by tak doplnily, rozšířily a pozvedly nabídku kulturních událostí během roku a zároveň by dobře reprezentovaly úroveň těchto aktivit a Bohdanče v okolí.
Vánoční koncert dokázal, že dobrou hudbu a kvalitní vystoupení si za určité spolupráce můžeme dovolit i u nás v Bohdanči. A tak věříme, že se budeme moci opět těšit na podobné koncerty.

Foto z koncetru zde